Thaimaa on aurinkoa, rantoja ja hyvää ruokaa, mutta myös upea kulttuurikohde täynnä historiaa. Thaimaassa on monia niin pieniä kuin suuriakin kiehtovia kulttuurinähtävyyksiä, jotka kertovat maan pitkää ja eksoottista historiaa. Tutkimusmatka Thaimaan kulttuuriin ja historiaan on suomalaiselle erilainen ja kiehtova kokemus. Thaimaalaisten uskonnollisuus ja henkimaailma eivät tule vahvasti esille matkailijoiden valtaamissa saarikohteissa, mutta matkustamalla kauemmas näistä kohteista maan kaakkois- ja pohjoisosiin, matkailija pääsee sukeltamaan syvemmälle Thaimaan eksoottiseen kulttuuriin. Esittelyssä maan kolme kiehtovinta kulttuurikohdetta.

Bangkok

Thaimaan pääkaupunki Bangkok on ehdottomasti monipuolisin kohde kulttuurinnälkäisille. Lähes yhdeksän miljoonan asukkaan Bangkokista löytyy palatsien lisäksi museoita, pyhättöjä ja temppeleitä, joiden sanotaan olevan portteja tuonpuoleiseen. Thaimaan kansallismuseo tarjoaa vierailijoilleen matkan maan varhaishistoriasta aina nykypäivään. Museon kokoelma on yksi Kaakkois-Aasian laajimmista ja ehdottomasti käynnin arvoinen. Toinen mielenkiintoinen museo on Royal Barges, jossa vierailija pääsee tutustumaan valtaviin lohikäärmeveneisiin, joilla Thaimaan kuninkaalliset liikkuivat entisaikaan. Veneitä käytetään edelleen kaikkein tärkeimmissä juhlatilaisuuksissa.

Yksi Bangkokin suosituimmista kulttuurinähtävyyksistä on vanha kuninkaallinen palatsi, Grand Palace. Palatsin alueella sijaitsee myös koko Thaimaan upein nähtävyys, 46 metriä pitkä makaava Buddha. Sisäänpääsy Grand Palaceen maksaa noin 500 bahtia (noin 13 euroa) ja Buddha-nähtävyys noin 200 bahtia (noin 5 euroa). Toinen näkemisen arvoinen kohde on 1900-luvun alussa hallinneen Thaimaan kuningas Rama V:n eli Chulalongkornin palatsi Vimanmek. Palatsissa pääsee tutustumaan entisen kuninkaan hallintoon ja elämään.

Thaimaassa henkimaailmaan uskominen elää edelleen. Uskaliaimmat matkailijat pääsevät halutessaan tutustumaan Mae Nakin pyhättöön, jossa tarinan mukaan väkivaltaisen kuoleman kohdanneen Mae Nakin aave asuu edelleen. Toinen jännittävä kohde matkailijalle ovat Grand Palacen läheisyydessä sijaitsevat amulettimarkkinat, missä matkailija pääsee tutustumaan yhteen thaimaalaisen kulttuurin tärkeimmistä esineistä ja sen voimista.

Ayutthaya

UNESCO:n maailman kulttuuriperintökohde Ayutthayan kuningaskunta on suosittujen päiväretkien kohde ja sijaitsee noin 80 kilometrin päässä pääkaupunki Bangkokista. Ayutthayassa sijaitseva muinainen kuningaskunta oli Indokiinan yksi mahtavimmista ja suurimmista valtioista ja paikallisen kulttuurin ja kaupan keskus, jossa tänä päivänä matkailija pääsee kokemaan tuulahduksen 1300-luvulta. Rauniokaupunkiin pääsee tutustumaan valmismatkoilla tai omatoimisesti. Paikalle matkustaa helposti junalla ja matka kestää puolestatoista tunnista kahteen. Junaliput maksavat luokasta ja nopeudesta riippuen 60-245 bahtia (noin 1,5 – 6,5 euroa). Toinen upea kokemus on matka höyryjunalla, joka kulkee Bangkokista Ayutthayaan vain kolmena päivänä vuodessa. Liput myydään nopeasti loppuun, joten matka kannattaa suunnitella hyvissä ajoin, mikäli höyryjunalla matkustaminen kiehtoo.

Kaupungin keskustassa sijaitsevat valtavat rauniot ovat muisto entisajan imperiumista. Phra Nakhon Si Ayutthaya historiallinen puisto on Ayutthayan päänähtävyys. Puistossa on useita kymmeniä palatsien ja temppeleiden raunioita. Yli neljänsadan hallintovuoden aikana imperiumia hallitsivat 33 eri kuningasta ja 700 vuoden takainen historiallisuus huokuu edelleen henkeäsalpaavissa maisemissa. Kulttuuria etsiville Thaimaan matkailijoille Ayutthaya on ehdoton matkakohde.

Chiang Mai

Chiang Main kaupunki on thaimaalaisen kulttuurin helmi. Kaupunki sijaitsee noin 700 kilometrin päässä Bangkokista pohjoiseen. Vaikka kaupunki on hyvin suosittu matkakohde, on se kohteena paljon rauhallisempi ja edullisempi kuin etelä-Thaimaan rantakohteet. Chiang Mai on myös täydellinen kohde luontoa rakastaville ja kaupungista lähtee monia upeita vaellusreittejä eksoottisiin maisemiin. Kaupungista löytyy lukuisia temppeleitä sekä Thaimaan arvostetuin yliopisto.

Chiang Maissa kannattaa pitää silmällä paikallisia festivaaleja, jotka heijastavat hyvin paikalliskulttuuria. Tunnetuimmat festivaalit ovat sateenvarjofestivaalit ja kukkaisfestivaalit. Molemmat saattavat kuulostaa hieman omituisilta festivaaleilta, mutta ovat paikan päällä koettuna upea kokemus ja tapa olla osana paikalliskulttuuria. Huhtikuussa Chiang Maihin matkustavien matkailijoiden kannattaa huomioida paikallinen uuden vuoden juhla, jota kutsutaan Songkram-vestifestivaaliksi. Kuivana pysyminen festivaalin aikaan on lähes mahdotonta!