Kirkkaan sininen taivas, turkoosi vesi, hento suolainen merituuli ja löhöily aurinkotuolissa eksoottinen drinkki seuranasi… Monen suomalaisen unelmaloma tiivistyy näihin muutamaan sanaan. Monille aika aurinkotuolissa löhöilyyn saattaa käydä kuitenkin pitkäksi, varsinkin, jos matkaseuralaiset ovat kovan luokan auringonpalvojia, mutta itse et jaa heidän kanssaan samaa intohimoa. Osa tarttuu mielenkiintoiseen matkalukemiseen, osa voi kuunnella musiikkia ja toiset taas pelaavat mobiilipelejä. Kyllä, pelejä voi pelata myös rannalla, olit sitten kotimaassa taikka Thaimaassa!

Pelaaminen offline-tilassa

Ulkomailla pelaamisen haastavuus on usein nettiyhteyden hitaus tai sen puuttuminen kokonaan. Monet suomalaiset ovat tottuneet esimerkiksi Euroopassa reissatessaan nopeaan ja kaiken kattavaan nettiyhteyteen, sillä suurimpaan osaan suomalaisista mobiililiittymistä on mahdollista yhdistää Euroopan Unionin sisäinen datapaketti, joka tarjoaa nettiyhteyden ilman lisäveloitusta sopimuksesta riippuen. Asia onkin vähän toinen Euroopan ulkopuolella, esimerkiksi Thaimaassa. Vaikka Thaimaa matkailumaana on noussut suomalaisten suursuosioon, ei sen datayhteyksiltä kannata odottaa samaa nopeutta ja kattavuutta kuin kotimaassa. Vaikka Thaimaan palvelut, oli kyse sitten teknologiasta tai infrastruktuurista, ovat kehittyneet nopeasti vuosien aikana vastatakseen alati kasvavaan matkailijamäärään ympäri maata, kannattaa Internet-yhteyden saatavuuteen suhtautua varauksella.

Yksi keino varmistaa mobiilipelien saatavuus on ladata ne offline-tilaan ennen matkaa tai viimeistään hotellissa tai muussa majoituspaikassa toimivalla wifi-yhteydellä. Monet mobiilipelit voi ladata puhelimeen ilman lisämaksua, mutta osa voi vaatia sisäänkirjautumisen ja/tai jäsenmaksun. Lisäksi osa mobiilipeleistä tarjoaa sekä ilmaisversion rajoitetummilla ominaisuuksilla ja lisämaksullisen version laajemmilla peliominaisuuksilla. Mobiilipelien hinta ei yleensä ole kallis ja muodostuu aina sisällöstä ja pelin koosta, mutta toisinaan muutaman euron sijoitus on sen arvoista varsinkin, jos Internet-yhteydet kohteessa ovat tiettävästi huonot. Ennen matkaa kannattaa tarkistaa Google Play -kaupan valikoima Android-puhelimiin ja App Storen valikoima Applen laitteisiin. Molempien kauppojen pelivalikoima on laaja ja valikoimasta löytyy ajanvietettä niin lapsille, nuorisolle kuin aikuisillekin. Puhelimeen ladatut pelit käyvät myös loistavasta ajanvietteestä lennolla, lentomatka Suomesta Thaimaahan kestää nimittäin noin kymmenisen tuntia!

Pelaaminen online-tilassa

Nettiyhteydet Thaimaassa heikkenevät mitä kauemmas suurasutuksista mennään. Mikäli suunnitelmissasi on matkailla ympäri maata ja tehdä retkiä viidakkoon, pelien lataaminen offline-tilaan on suositeltavaa (muista myös ottaa mukaasi tehokas kannettava akku puhelimen lataamiseksi). Mikäli kohteena on kuitenkin suurempi kansainvälinen hotelli, toimiva ja nopea nettiyhteys on usein jo vakiintunut näiden hotellien palveluihin. Ennen sisäänkirjautumista kannattaa kuitenkin varmistaa, että nettiyhteys on ilmainen, osa hotelleista voi nimittäin veloittaa sen käytöstä lisämaksun. Mikäli hotelli tai muu majoituspaikka sijaitsee rannalla, on mahdollista, että nettiyhteys yltää myös hyvin rantaan. Tällöin jokaista haluamaasi peliä sinun ei tarvitse ladata offline-tilaan, vaan voit nauttia myös online-pelien tarjonnasta aurinkotuolissa rentoutuessasi. Mobiilipelit ovat hyvä vaihtoehto saada hetkeksi aloilleen myös perheen pienimmät hulivilit, mikäli energia ei näytä vesileikkeihin loppuvan!

Mikäli hotellin nettiyhteys ei yllä rannalle asti, tai päätät lähteä seikkailemaan muille Thaimaan kymmenistä upeista rannoista, kannattaa pitää silmällä myös rantaravintoloiden wifi-tarjontaa. Vaikka rantapaikka olisi pieni, monet ravintolat tarjoavat asiakkailleen internet-yhteyden, sillä suurin osa ulkomaalaista asiakkaista sitä yleensä vaatii tai vähintään kyselee. Nettiyhteydet ovat yleensä salasanalla suojattuja, siksi ravintolat usein odottavat, että tilaat heidän listaltaan jotain. Jos suunnitelmissasi ei ole syödä mitään, voit tilata vaikka jääkylmän drinkin tai pelkän virvoitusjuoman ja saada näin ravintolan wifi-yhteyden käyttöösi edullisesti.

Sekä online- että offline-pelejä voi pelata sekä yksin tai kaverin kanssa. Erityisesti erilaiset arvaus- ja tietovisapelit toimivat suuremmallakin matkaseurueella ja tuovat iloa rantapäivään. Muista kuitenkin, että monet moninpelit vaativat toimivan nettiyhteyden! Mobiilipelit tarjoavat kokonaisuudessaan monipuolisen viihdevalikoiman kaukomatkalle ja rantapäivän ajanviettoon niin perheen pienimmille kuin aikuisillekin.